És en aquest espai de reflexió i reconeixement cap a l’acció dels llaços veïnals del nostre barri del Verdum on s’assenyala la necessitat de fer consciència de l’actual situació demogràfica i de l’augment de l’esperança de vida. Al Verdum, hi vivim més de 12.000 persones, gairebé una quarta part és major de 65 anys, i el 30% d’aquestes té més de 75 anys.
Moltes d’aquestes persones de més de 75 anys, han escollit, dintre de les seves possibilitats, continuar vivint a casa seva, soles o acompanyades, degut a l’alt sentiment de pertinença al barri , als seus lligams, a la seva història de vida, etc. Tenint en compte això, i sense caure en el prejudici de l’edaisme, és a dir, de jutjar l’altre per l’edat que té, certament les necessitats de les persones grans s’accentuen i, moltes d’elles, pateixen, a més de les possibles dificultats associades a l’edat, un fort aïllament social i solitud.Al Verdum, hi vivim més de 12.000 persones, gairebé una quarta part és major de 65 anys, i el 30% d’aquestes té més de 75 anys.
Atenent a la sensibilitat de les entitats del barri que es venen ocupant de determinades qüestions de les persones grans del Verdum, així com dels serveis públics que han de vetllar pel seu benestar, tal i com són els dispositius de salut i serveis socials, s’acull un projecte de ciutat, el Projecte Radars, a partir del qual poder articular la cobertura de determinades necessitats de manera col·laborativa entre els diversos agents tenint present que els principals protagonistes són el veïnat i comerços compromesos (farmàcies, etc.) que desitjen concretar una mirada atenta i curosa per a aquestes persones convertint-se en dispositius a partir dels quals poder comunicar, si fós precís, una possible situació de vulnerabilitat que requerís l’atenció i possible cobertura per part de les entitats promotores i participants.
Per tant, el projecte Radars acull l’objectiu d’ajudar i facilitar que les persones grans del nostre barri puguin continuar a la seva llar, tot garantit el seu benestar amb la complicitat del seu entorn. La seva prioritat? Reduir la solitud del nostre veïnat de més avançada edat i combatre l’aïllament social i, per tant, el risc d’exclusió.
El projecte Radars, que s’aproxima amb una mira sensible i respectuosa cap les persones més grans, està impulsat per l’Àrea de Drets Socials de l’Ajuntament de Barcelona i, per tant, és tracta d’un projecte de ciutat que, mica en mica, va consolidant els seus objectius en els diferents barris de Barcelona. Al Verdum, en el nostre cas, s’acull amb molta il·lusió l’any 2013. Passats tres anys, s’han consolidat 12 entitats col·laboradores les quals aunen esforços per fer créixer una llavor que ja ha germinat amb el compromís d’un total de 80 dispositius Radars (entre comerços, veïns i farmàcies) que vetllen per sostenir i generar una major xarxa de prevenció que pugui donar resposta a aquestes casuístiques d’aïllament social i solitud que es detecten en determinades persones grans.
En aquesta voluntat de continuar cuidant de la població més vulnerable en el propi barri i la propia llar, el projecte Radars es presenta amb un esperít flexible i obert que pot seguir acollint a veïnat i comerços que tinguin ganes de concretar accions de solidaritat i bon veïnatge. Alhora, el projecte Radars també acull, ja no des de la vessant promotora de benestar, sinó des d’una vessant cuidadora i amb un acompanyament proper a aquelles persones encara més vulnerables a partir d’un seguiment telefònic.
Cada gest en aquesta direcció, cada nou Radar, ens aproxima a fer que la vivència de ser gran al Verdum sigui més enriquidora i saludable per tothom. Si et vols implicar, posa’t en contacte amb nosaltres escrivint a radarsgentgran@bcn.cat o bé trucan’s al telèfon 936197311.
Si vols saber que fem en el Pla Comunitari de Verdum amb Gent Gran, pots veure-ho aquí: SER GRAN A VERDUM