REFLEXIONS: CONFINAMENT I CRIANÇA (II)

EL MOVIMENT INFANTIL 0 a 18 mesos

Avui seguirem parlant sobre moviment infantil, però en aquest cas, de les criatures més petites, de 0 a 18 mesos.

La Mireia Garcia Mira ens va acompanyar també amb el grup de famílies amb nadons i ens va ajudar a veure de quina manera podem generar espais de moviment per a ells.

Com ja us vam explicar ahir la Mireia és psicomotricista, cap pedagògic i acompanyant de l’escoleta Berimbau (per infants d’1 a 3 anys) i mare de 3 infants.

Ella ens parla de psicomotricitat relacional, I la defineix, tal com diu la paraula, com a la vivència de l’emoció, del cos i de la ment de l’infant. Ella no només parla de moviment, ni entén les propostes únicament com activitats motrius, sinó com a moviments naturals i essencials dels nadons en la seva evolució tant emocional com motriu.

Ens va explicar que passar del ventre matern a la verticalitat és un procés molt important, de la mateixa manera que també ho són cadascuna de les etapes d’aquest procés. Els nadons passen d’estar recollits dins l’úter a estar acollits en braços. Després passen a la cintura de l’adult/a i seguidament van de la nostra mà, per acabar fent sols i soles les primeres passes.

Nosaltres, com a mares i pares hem d’acompanyar i potenciar la força innata dels nostres fills i filles i permetre que es vagin separant de nosaltres. Per a poder fer-ho, ells i elles s’han de sentir acceptats i confiança en els adults/es de referència. Aquesta seguretat serà l’impuls que els permetrà anar separant-se per a explorar l’entorn i el món que els envolta. I sabran, gràcies a aquest vincle fort, que poden tornar a nosaltres tantes vegades com ho necessitin, com deia la Mireia, tornar a port, tornar a casa.

Per a afavorir el moviment en aquesta etapa ens adrecem al moviment lliure i a Emi Pikler, qui va apostar per un model en el qual el nadó, al seu propi ritme, aniria conquerint cada nou moviment sense la intervenció de l’adult/a. Tot i que, aquest adult/a, si ha d’estar present per acompanyar emocionalment al nadó i fer-lo sentir segur i estimat.

I com és aquest procés?

La Mireia ens explica que el nadó començaria a terra, cap amunt, i després de molts micromoviments, intents i assajos, aconseguiria donar-se la volta. Un bon dia, després de molts altres intents i assajos que van possibilitant que les cames i els braços de l’infant agafin força, aixecarà el cul… I així, arribarà al gateig, i a sentar-se per ell mateix, a assolir la verticalitat, apuntalant-se amb objectes propers, fins a arribar a mantenir l’equilibri per si sol i fer les primeres passes.

Nosaltres, com a pares i mares, hem de ser pacients. No crear-nos expectatives ni comparar el ritme i els progressos i desenvolupament motriu del nostre nadó amb altres… Entenent que quan el seu cos i la seva ment estiguin preparats, arribarà la conquesta, i que aquesta només els pertany a ells i ells. Hem de confiar. Confiar, fins i tot, que és molt saludable que el nostre nadó vagi frustrant-se en comprendre els límits del seu cos i de les seves possibilitats. Aquest, per a ell, és un gran aprenentatge, i no li podem prendre volent accelerar un procés sense respectar el seu ritme.

Com ella deia; la nostra ajuda, el nostre suport serà estar presents i disponibles per sostenir-lo emocionalment, i la nostra feina serà respectar cada etapa del procés. Podem ajupir-nos amb ell quan ens demana ser a prop nostre… gatejar al seu costat. Ser el suport físic per a on ell pugui escalar.

Segurament haurem de treballar les nostres pors. La por a que el nostre nadó caigui, es colpegi… I recordar que aquestes pors són nostres i que hem d’intentar comprendre que és necessari que el nostre petit vivenciï els límits per si mateix. Aquests cops i caigudes seran l’aprenentatge necessari perquè el nadó vagi ajustant els seus moviments.

Recordem que això no vol dir no fer de l’espai un espai segur, aquesta és la nostra feina i responsabilitat.

La Mireia també ens recomana vestir als nadons amb roba còmoda, que permeti llibertat absoluta de moviments (malles, xandalls…). I també que els nadons vagin descalços sempre que sigui possible, i si no pot ser, buscarem sabates molt toves.

Una altra cosa que a vegades ens costa com a pares és a on posar als bebès quan els volem deixar, a terra. Ella ens deia que el terra per a on s’han de moure els nadons ha de ser dur., perquè sobre superfícies toves els nadons senten molta inestabilitat.

Igual que amb les propostes d’infants més grans, oferirem material dur i tou.

Per una banda material tou, que connecta amb l’energia més femenina de maternar, contenir i abraçar. I per altra banda amb material dur, que ajuda a connectar amb l’energia masculina, d’estructures i límits.

Totes dues coses hi han d‘estar presents a l’espai.

I si podem que el material sigui no-figuratiu, és a dir, que aquell material pugui ser qualsevol cosa que el nen vulgui i que no limiti la seva imaginació.

PROPOSTES DE JOC A CASA PER INFANTS DE 0-18 MESOS:

nels per a on passar gatejant, especialment per aquells nadons que han saltat aquesta etapa. Per animar als infants podem jugar amb ells i passar també pels túnels. Aquests poden ser comprats o fets a casa amb taules, cadires i fins i tot les nostres cames poden servir. Podem utilitzar, també, la taula de planxar sostinguda per dues cadires.

Teles. Per gronxar-se, per a fer arrossegaments. També els podem fer servir per a jugar a amagar-nos, a perseguir-nos, a preguntar a on és. Aquests jocs són molt necessaris per anar traspassant l’etapa d’angoixa per separació a on a poc a poc els infants van comprenent el concepte de permanència, és a dir, que encara que no veiem un objecte, aquest pot estar present. El mateix passa quan l’infant va entenent que encara que la mare marxi, desaparegui de la seva vista, tornarà.

Rampes dures, sòlides. Són més fàcils d’escalar en aquesta etapa. Podem fer-les amb la taula de planxar, amb una estanteria, una porta…

– Les rampes toves serviran per a baixar fent croquetes.

– Els calaixos, caixes grans i cubs són imprescindibles. Jugaran a entrar i sortir, escalar, gatejar… Serà un recurs que agrairan molt.

– Al llit gran podem fer jocs de caure, d’agafar-los i deixar-los anar. Podem aprofitar per anar anomenant les parts del cos: – Ah! Ho tens tot! Els dos braços, les dues cames, el cap… Els infants, en caure, senten que es descomponen i així els fem saber que estan sencers i van adquirint consciència corporal.

Massatges: Aquests els farem amb l’objectiu de connectar amb el cos. La finalitat no és la de relaxar-se d’entrada. De fet, probablement, al principi serà difícil i haurem de buscar estratègies que incloguin el joc, com ara dibuixar una carretera al seu cos i fer passar un cotxe, fer un caminet per on passen les formiguetes, podem cantar cançons, fer contes… La idea és vincular-nos a través del tacte i a poc a poc, els nadons aniran connectant amb la seva calma i aniran afluixant i agraint aquestes estones compartides.

– Hi ha nadons que necessiten dinàmiques d’expansió. De deixar anar. D’anar cap a fora. Per a ajustar-nos i donar resposta a aquesta necessitat, podem oferir bols amb llenties o arròs… Deixar que els llencin, que els impulsin cap a tot arreu. També podem posar paper d’embalar o estovalles a terra i oferir pintures de cos, no tòxiques, perquè les toquin, es pintin…

Estem molt contentes i molt agraïdes d’haver convidat a la Mireia i per la seva generositat i alegria. Les famílies van prendre notes de les seves aportacions i crec que tots i totes vam aprendre moltíssim!

Gràcies Mireia!

No deixeu de visitar l’escoleta Berimbau, a Gràcia, i el seu preciós projecte! Per a més informació podeu clicar en el següent enllaç:

http://berimbau.cat/

Ja sabeu que ens podeu trobar al correu info@pcverdum.org per a més informació o si necessiteu compartir algun neguit o dubte.

Salutacions i petons, que volen lliures, per a tothom!

Nur i Eva,

Espai Familiar Verdum

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.